Blogger news

[x]

Saturday, 16 August 2014

On 12:33 by Unknown in    No comments
~Resepi Udang Goreng Tepung Abang Tak Keluar Rumah~ =) 
~cik Isteri, ni la masanya~



Bahan-bahan:
20 - 30 ekor udang

80 gram tepung gandum

100 ml air
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)

Cara Membuatnya :
1. Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
2. Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
3. Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
4. Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
5. Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
6. Panaskan minyak, paras minyak boleh tenggelam udang.
7. Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
8. Bahagian ekor tidah perlu bersalut tepung.
9. Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
10. Angkat dan toskan.
11. Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya.



0 comments:

Post a Comment